Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010

Αναδημοσίευση -εταιρία μελετών λαυρεωτικής

http://antixyta.blogspot.com/

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Λαύριο 21 Δεκεμβρίου 2010ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

(ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ)Πολίτες του Λαυρίου,

αυτές τις μέρες στην περιοχή μας, στον λόφο του Οβριοκάστρου, πίσω από την Πλάκα, δίπλα στην πόλη μας, μέσα στα όρια του νέου Δήμου Λαυρεωτικής, πάει να συντελεσθεί ένα περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, αντιαναπτυξιακό και κοινωνικό έγκλημα. Δυστυχώς με τη συνδρομή της κυβέρνησης και των κατασταλτικών της μηχανισμών, γίνεται προσπάθεια να υλοποιηθεί το αδιανόητο:

• Να μετατρέψουν τη λαυρεωτική γη σε ένα γιγάντιο σκουπιδότοπο της Αττικής,• Να ατιμάσουν το καλλίτερα σωζόμενο αττικό τοπίο με το πλήθος των μνημείων της αρχαίας και νεότερης εποχής, που η ίδια η Πολιτεία έχει χαρακτηρίσει ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (ΦΕΚ 852/Β/3.9.1980) και κηρυγμένη ζώνη Α΄ απόλυτης προστασίας, λόγω αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (ΦΕΚ 1070/Β/29-12-1995)-«Στην κορυφή του λόφου σώζεται εκτεταμένος αρχαίος οχυρωμένος οικισμός και στην γύρω περιοχή αρχαία μεταλλευτικά φρέατα και στοές εξορύξεως καθώς και νεότερες μεταλλευτικές εγκαταστάσεις.» (Εγγραφο του Υπ. Πολιτισμού 1867/17-4-1997)∙ εθνικοί δε και διεθνείς οργανισμοί κάνουν προσπάθειες να ενταχθεί ευρύτερα η Λαυρεωτική στον κατάλογο των ιστορικών τόπων και μνημείων της Ουνέσκο.Πώς όμως το αδιανόητο γίνεται κατανοητό; Όταν από πίσω υπάρχουν τα αδηφάγα μεγάλα συμφέροντα, που καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα του τόπου και της κοινωνίας.

Οι κάτοικοι της Κερατέας, σύσσωμοι, αγωνίζονται απέναντι στα ΜΑΤ για να μην περάσουν τα αντιλαυρεωτικά σχέδια αυτών που εξυφαίνουν την πολλαπλή υποβάθμιση του κοινού μας τόπου, του κοινού μας Δήμου, μαζί τους συμπαρατάσσονται και κάτοικοι του Λαυρίου.Η χωματερή των σκουπιδιών που απεργάζονται στο Οβριόκαστρο είναι μια πρακτική επιστημονικά και τεχνολογικά ξεπερασμένη.

Πολίτες του Λαυρίου, απευθυνόμαστε σε σας, με απόλυτο αίσθημα ευθύνης, με μοναδικό και υπέρτατο κριτήριο τη σωτηρία του τόπου μας και τίποτε άλλο.

Τις βαριές συνέπειες αυτού του εγκλήματος θα τις υποστεί ολόκληρη η περιοχή μας, η οποία έτσι οδηγείται σε έσχατη υποβάθμιση, περιβαλλοντική, πολιτιστική, οικονομική.

Αγωνιζόμαστε 20 χρόνια οι Λαυριώτες, μετά τη βιομηχανική κατάρρευση της πόλης μας και τη μαζική ανεργία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, να αναπροσανατολίσουμε τους τομείς της οικονομίας, να αναπτύξουμε την πολιτιστική οικονομία, τον πολιτιστικό τουρισμό με δεδομένο τον συγκεντρωμένο πολυδιάστατο μνημειακό και φυσικό μας πλούτο.

Ποιος θα πλησιάσει στην περιοχή μας, όταν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα υπονομεύονται μ’ αυτόν τον βάναυσο, αντιαναπτυξιακό, σε τελευταία ανάλυση, τρόπο.

Πώς είναι δυνατόν αυτός ο ιστορικός τόπος, το βουνό του Οβριοκάστρου, να μετατραπεί σε βουνό των σκουπιδιών και μετά απ’ αυτήν την βάρβαρη ταπείνωση, πώς οι αρχαιότητες και το αρχαίο θέατρο του Θορικού να αναδειχθούν; Η συνύπαρξη των σκουπιδιών με την αναβίωση του αρχαίου δράματος στο αναστηλωμένο θέατρο του Θορικού, με τα τιμημένα μνημεία του εργασιακού μόχθου της αρχαίας και νεότερης μεταλλείας και μεταλλουργίας, αποτελεί υπέρτατη ύβρη και γενικευμένη απαξίωση, που θα την υποστούμε όλοι μας. Σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες, όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

• Προτείνουμε τάχιστα την ενοποίηση των Συντονιστικών Επιτροπών Κερατέας και Λαυρίου· δεν έχει κανένα νόημα να υπάρχουν δύο, διότι έτσι ο αγώνας αποδυναμώνεται· να υπάρξει επίσης κοινή Γραμματεία. Ο αγώνας είναι κοινός.

Όλοι οι κάτοικοι του Λαυρίου πρέπει να συστρατευθούμε στον αγώνα. Το Λαύριο πιστό στις καλλίτερες παραδόσεις του, ιδιαίτερα της περιόδου 1990-94, πρέπει και πάλι να ορθώσει το ιστορικό του ανάστημα και να συντονίσει τα αγωνιστικά του βήματα με αυτά των κατοίκων της Κερατέας, της Πλάκας και της Καμάριζας.

Η Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής τίθεται στη διάθεση του ενιαίου Συντονιστικού.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

3 σχόλια:

 1. ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΚΟΡΠΙΣΑΝ ΠΑΝΤΟΥ

  ΚΑΙ ΜΟΛΟΤΩΦ ΡΙΧΝΟΥΜΕ, ΝΤΟΥ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ειι

  ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΜΕΣ'ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΙΑ

  ...ΕΔΩ ΘΑ΄ΣΤΕ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ.  ΞΥΛΟ ΔΥΝΑΤΟ, ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΓΙΟΡΤΙΝΟ,

  ΠΕΤΡΕΣ ΘΑ ΣΑΣ ΕΡΘΟΥΝ ΑΠ΄ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ

  ΜΕΣΤΗΝ ΣΙΓΑΛΙΑ, ΑΝΑΒΕΙ Η ΦΩΤΙΑ

  ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΙΑ ΠΥΡΙΝΗ ΓΡΟΘΙΑ.  ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤ' ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ

  ΚΑΙ ΧΤΥΠΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΤΟ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΟ ειι

  ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΟΥ

  ΚΑΙ ΞΥΛΟ ΘΑ ΦΑΤΕ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΟΥ.  ...ΤΡΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΧΙΟΝΙΑ

  ΗΡΘΑΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΑΠ'ΟΛΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ

  ΜΕΣ'ΤΗΝ ΣΙΓΑΛΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΩΤΙΑ

  ΠΑΡΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΤΟΥ ΝΑ ΕΙΝ'ΑΡΓΑ  ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΛΛΑ, ΘΕΛΟΥΝΕ ΧΥΤΑ

  ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ, ΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

  ΠΟΥ'ΝΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ, ΤΑ ΦΑΓΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

  ΠΑΡΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΤΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.
  ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΑΚΟΥΣΤΕΤΟ ΚΑΛΑ

  ΕΣΕΙΣ ΤΡΩΤΕ ΤΟ ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ειι

  ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ

  ΕΔΩ ΘΑ 'ΣΤΕ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ
  ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. http://www.youtube.com/watch?v=D5_LLe7AMcI

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Υπάρχει κάποιο εμαιλ επικοινωνίας; θέλουμε να διοργανώσουμε μια εκδήλωση για τα κινήματα αντίστασης για το περιβάλλον...

  ΑπάντησηΔιαγραφή